Историјат школе

Нови Жедник се оформио као насеље са око три стотине кућа 1929. године. Прва школа изграђена је 1930. године , када је и почела са радом јануара месеца. До тада су ђаци ишли у основну школу која се налазила западно од пруге Нови Жедник-Верушић, а била је удаљена од станице Нови Жедник два километра.Рад школе у Новом Жеднику до окупације одвијао се нормално. Школом су била обухваћена сва деца. После ослобођења земље у школу се поново враћа живот и она почиње са радом од првог до чевртог разреда са два комбинована одељења. Пошто је школа имала једну учионицу, четврти разред је ишао у адаптирану учионицу у данашњој згради поште. Из тог доба школа носи назив „Препород“ на успомену на Културну задругу војвођанских насељеника.

Године 1953-54. отварају се виша одељења и школа прераста у осморазредну основну школу. Октобра месеца 1959. године да би се сачувао светли лик „ Босе Милићевић“ и указало младим генерацијама на њено јунаштво, мештани доносе одлуку да јој подигну споменик пред школом. Од 20. децембра 1959. школа школа носи њено име, а Школски одбор је решио да се 14.12. сваке године слави као дан школе.

Након деветнаест година, тачније 25. новембра 1978. године саграђена је нова школа коју и данас похађају ученици од првог до осмог разреда.ОШ „БОСА МИЛИЋЕВИЋ“
24223 Нови Жедник,
Теслина 1,
Р. Србија,
Телефон: 024/785 - 026,
Е-маил osbmilicevic_nzednik@mts.rs